Хасково

Прибраха „Тримата ремсисти“ в музея

БарелефБронзовият барелеф на тримата ремсисти на бул. „България“ 55 бе демонтиран и прибран в Регионалния исторически музей.

Операцията по свалянето му бе ръководена лично от директора на Регионалния исторически музей Валентин Димитров. Той обясни, че барелефът се прибира на сигурно място, защото наскоро е била открадната плочата с надписа към него. Тя също е била бронзова и от общината се притеснили, че може да изчезне и самият барелеф.

Шефът на музея намекна, че на фасадата на блока ще бъде поставен нова паметна плоча, но не уточни подробности. Той допълни, че барелефът е бил поставен там през 80-те години на миналия век, а авторът му е неизвестен.

Тримата ремсисти са младежите Тодорка Паунова, Иван Райков и Кънчо Иванов, загинали на 8 април 1943 г., обсадени в плевня край Хасково, под куршумите на войска и полиция.

Барелеф   Барелеф

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
21.10.2013 19:54 19:54

За простотията няма коментар…

АСЕН ИЛИЕВ
АСЕН ИЛИЕВ
08.04.2022 19:39 19:39

СМЪРТ НА БЪЛГАРСКИЯ КЕНЕФ И БЪЛГАРСКИТЕ ГЮБРАЦИ! ДО ПОДСЛЕДНАТА ГАДНА, МРЪСНА ЖИВОТИНСКА СЕМКА! МАЙКА ВИ ДА ЕБА БЪЛГАРСКА В ЗУРЛАТА!

Back to top button