Хасково

Смиляна Нитова: И селата ще могат да търсят евро пари за чиста вода

ПресконференциятаПрез следващия програмен период 2014-2020 г. по ОП „Околна среда“ ще могат да кандидатстват малки населени места с под 2000 души население, за да решат проблемите си с питейната вода. Това обяви на пресконференция днес депутатът от Коалиция за България Смиляна Нитова. Уверението народният представител получила от специалисти от Министерството на земеделието.

В област Хасково населените места, където водата не е годна за пиеkе, не са едно и две. Сред тях са Меричлери, Каснаково, Сталево, Великан, Брягово, Николово.

В село Сталево например разбрали за проблема това лято, когато от Регионалната здравна инспекция ги уведомили, че манганът във водата, която тече от чешмите им, е 20 пъти над нормата.

Пресконференцията„Взети са проби от двата водоизточника в селото. Едната проба е показала 1000 микрограма на литър, а втората – над 1300 микрограма на литър.“, уточни Нитова.

В Сталево живеят около 500 души. Вече трети месец те не могат нито да пият, нито да използват за битови нужди водата. „Тя е като кафе“, коментира кметът на селото Панчо Панушев. От ВиК – Димитровград не им осигурявали и водоноски. Хората си решавали проблемите поединично. Пълнели шишета и туби с вода от обществени чешми в Бодрово, Ябълково и Чирпан.  

Лошата питейна вода сринала и пазара на имотите в Сталево. Като пример Панушев посочи, че в момента къща, която струва 30 000 лева, се продава за 3000, а общинска земя за строеж се купувала за по 50 стотинки на квадратен метър.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
dida
dida
21.10.2013 20:46 20:46

grozotiq dyrta

rt
rt
22.10.2013 11:15 11:15

Там където има завишени количества на манган във водата, тя да не се заплаща като питейна и цената й да бъде драстично намалена.Не може вода която затлачва водопровода, нагревателя на бойлера, на пералнята и най-вече трови организма на хората да бъде на тази цена.Крайно време е ние като будни граждани да вземем мерки срещу това безхаберие което трови нацията и първото нещо което можем да направим е да спрем да плащаме тази мръсотия която ни се предлага на тази цена.

Back to top button