Регион

Насеченият роял става донор, можел да обезглави човек

РоялНасеченият димитровградски роял „Блютнер“ ще бъде използван като донор на части за други инструменти.

Това съобщи днес кметът Иво Димов, който покани реставраторът на пиана и рояли Петър Димитров да огледа повреденият инструмент. Частите му се съхраняват в бившето МУЦ. Според Димитров при самото разбиване на рояла е можело да се стигне дори до смъртен случая с някой от работниците. Причината е, че струните на инструмента са натегнати до 18 000 кг. което прави един натоварен ТИР. При откъсването си една от тях можела да обезглави човек. Ето защо днес специалистът отпусна струните и те вече не са опасни.

След огледа на рояла се оказало, че неговият ремонт ще излезе над 50 000 лв., което надхвърля възможностите на общината. Липсвала „душата“ на рояла – неговият резонатор. Един нов инструмент пък ще излезе около 170 000 лв. Димитров препоръча той да не се сглобява и да стои като декор, защото така ще се превърне в паметник на безхаберието. Ето защо последното решение е части от него да отидат за възстановяването на други инструменти.

Също днес вторият „Блютнер“ в Димитровград, който се намира в бившето кино „Химик“, ще бъде преместен в театър „Апостол Карамитев“. На него утре концерт ще изнесе световно известният пианист и композитор Виктор Чучков.
Иво Димов съобщи, че със съдействието на Димитров се надява по Коледа в Димитровград да гостува и Софийската филхармония.

Haskovo.info припомня, че унищожаването на рояла коства и оставката на Христина Ташева като директор на „Детски и младежки център“, където се съхраняваше инструмента. На нейно място за ВрИД бе назначена Радка Тодорова.

 Роял  Роял

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Готиния
Готиния
23.10.2013 18:20 18:20

Голямата фъсартия стана вече. Тая изчуряла и изядена от дървениците хармоника и без това за никъв к.ур не ставаше …

Back to top button