Регион

Пуснаха първият автомат за смет в Димитровград

АпаратПървият в страната автомат за рециклиране на отпадъци заработи от днес в Димитровград.

Центърът се намира до бившия магазин „Билла“ и приема опаковки от 3 вида отпадъци: стъклени бутилки, пластмасови – PET бутилки от минерална вода, натурални сокове, безалкохолни напитки и бира – от 0.5 до 3 литра, както и метални кенчета от бира, безалкохолни и алкохолни напитки от 0.330 и 0.5 литра.

Само корпусът на центъра струва 28 000 лв., а машините в него – 37 000 евро. Техниката работи до температура от 10 градуса и най-вероятно през зимата ще трябва да бъде затопляна с печка. Монтирана е и камера за наблюдение.

Проектът се финансира от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд в България. Инициативата е на общинският съветник и председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България Иво Георгиев, който заедно с Иво Димов откриха официално придобивката.

Машината няма да връща пари срещу смет, какъвто бе първоначалният замисъл. Георгиев обаче каза, че ще бъде разиграна томбола „Таблет за смет“ като победителят ще бъде изтеглен малко преди Коледа.

Апарат   Апарат
 Апарат  Апарат

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button