Хасково

Само двама мъже се престрашиха да се тестват за остеопороза

ОстеопорозаСамо двама мъже се престрашиха и минаха днес на изследване за остеопороза.

70-годишният хасковлия Иван Георгиев бил навит да се прегледа от сестра си, която също се записала за скрининга в РЗИ. Пенсионерът се изследва за остеопороза за пръв път, а резултатите му бяха отлични и той няма симптоми на заболяването.

Първоначално изследванията трябваше да са от 10 до 16 часа, но продължиха с половин час повече, заради много желаещи. Общо 113 хасковлии се тестваха за коварното костно заболяване. Сред тях бе митническият агент Силвия Данева, която минава на скрининга за пръв път. Нейният резултат също бе добър.

ОстеопорозаМалко по-притеснителни бяха показанията при 61-годишната Славка Хаджигинева, чиято костна плътност бе минус 2.3. Специалистите обясниха, че стойностите от минус 1 до минус 2.5 предпоставят наличието на остеопения. Това е състояние което предшества остеопорозата.

Жената бе успокоена, че изследването не е диагноза и тя трябва да отиде с резултатите си при личния лекар, който да прецени дали да я насочи към специалист. Хаджигинева бе посъветвана да приема повече млечни продукти, плодове и зеленчуци, които съдържат калций за укрепване на костите. За да се подпомогне усвояването на калция пък е добре да се консумират и храни, богати на витамин D, каквито са варивата и ядките. Жената сподели, че се изследва за пръв път и е дошла, заради появили се болки в гърба. Специалистите обаче посочиха, че по принцип остеопорозата не е съпроводена с болка, освен при счупване кости.

По последни данни 21% от жените след менопауза са с остеопороза, а 38% – с остеопения.

Цената на прегледа е 5 лв., а такива ще се извършват и в Димитровград на 29 октомври.

 Остеопороза  Остеопороза

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button