Хасково

Заселват 5 зубри в Източните Родопи

ЗубриПет зубри, един от застрашените големи видове тревопасни, бяха докарани днес в дивечовъдния участък „Студен кладенец“ в Източните Родопи.

Това е началото на първата реинтродукция на зубри в Източните Родопи. Проектът е по инициатива на фондация „Новото тракийско злато – България“ и с партньорството на холандската организация АРК и Съюза на ловците и риболовците в България и се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

ЗубриЕвропейският бизон, както е известен още зубърът, прилича на северноамериканския си братовчед. Това е и най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми. Зубърът е изчезнал от дивата природа в Европа в началото на 20 век поради ловуване и загубата на местообитания. В България той е изчезнал през Средновековието. След мащабна селекция и програма за реинтродукция на отделни екземпляри, отглеждани в затворени пространства, диви популации на зубъра са били възстановени в районите на Централна и Източна Европа, основно в Полша и Беларус. През  шейсетте години на миналия век малко стадо зубри е било реинтродуцирано в ловно стопанство в Северна България. Зубърът – заедно с евразийския бобър и морския орел – са видовете, които отбелязват забележително възстановяване в Европа през последните 50 г., според оповестения през септември първи по рода си подробен доклад за завръщането на дивата природа на стария континент. Популацията на диви зубри наброява понастоящем около 3000.

Зубрите в дивечовъдния участък „Студен кладенец“ бяха докарани от Германия. Първоначално ще бъдат държани в заграждение и след едногодишна успешна аклиматизация към българските условия, ще бъдат пуснати в природата. През пролетта на 2014 г. туристи от България и чужбина ще бъдат насърчавани да посетят района, да видят зубрите, както и да се насладят на другите възможности за приятно прекарване, които предлага дивечовъдният участък.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button