Регион

Спасяват църквата в Динево с проект

Църква, архивПроект за спасяването на 162-годишната църква „Свети Георги“ в хасковското с. Динево ще изготвят от РСО „Марица“.

Това съобщи изпълнителният директор на регионалното сдружение на общините Райна Йовчева. Тя уточни, че проектът ще бъде изготвен безвъзмездно. От РСО са се ангажирали да проучат и възможностите за кандидатстване за европейско финансиране.

Йовчева сподели за Haskovo.info, че се е наела да помогне за ремонтирането на църквата, защото е останала впечатлена от ангажираността и желанието на отец Георги храмът да бъде възстановен.

По предварителни изчисления за ремонта на „Св. Георги“ ще са необходими над 200 000 лв. По думите на Йовчева по европейските проекти се отпускат по-големи суми. За това тя ще разговаря с пловдивския митрополит Николай църквата да предложи още няколко храма, които да бъдат реставрирани.

Както Haskovo.info писа храмът в Динево е неизползваем от близо 10 г. Покривът тече, подът е разбит, а на няколко пъти църквата е поругана от крадци.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button