Хасково

Бежанците отново на бунт. Махат палатките от лагера

ЛагерНа спешно съвещание, свикано от областния управител Кадир Исов в късния следобед, е взето решение палатките в бежанския лагер в Харманли да бъдат премахнати. Това на практика означава, че няма да бъдат настанявани хора в тях.

Междувременно днес в бежанския център напрежението отново ескалира. Заради ужасните условия, за които са били предупредени предварително, новодошлите чужденци са отказали да слязат от автобуса. За да се справят с обстановката на място са пристигнали поне пет полицейски автомобила.

Както Haskovo.info вече писа, освен във фургони, бежанците вече се настаняват в общите помещения в бившето военно поделение при ужасни условия – без мебели, електричество и топла вода. Не достига и храната, защото чужденците нямат право да излизат извън лагера, за да пазаруват.

ЛагерНа днешното съвещание са били набелязани основните проблеми в лагера като липсата на персонал, който да работи с желаещите бежански статут.  Необходимо е също така да се премине от обслужване на центъра от екипи на ЦСМП към назначаване на  постоянен лекарски екип. За това има пригодени помещения. Предприемат се мерки да се повиши нивото на хигиената и да се предотврати възникването на епидемии. Още тази вечер в центъра ще бъдат раздадени дезинфектанти и предпазни маски във връзка с очакваните респираторни заболявания, съобщават от Областната администрация в Хасково.

В момента в центъра има 640 души, като 200 от тях са настанени в 3 големи помещения – на входа на центъра и в помещенията, предназначени за столова. Вчера и днес са изведени на външни адреси 140 лица. Днес е приета нова група от 50 души. От настанените 172 са деца.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button