Хасково

Замминистър Налбант: Помощните училища ще бъдат редуцирани

СрещатаЧаст от помощните училища в страната ще бъдат закрити. Това ще стане през следващите няколко години. Ние ускорено провеждаме политика за интегриране, за включващо обучение, така че тези институции няма да изчезнат съвсем, но ще претърпят оптимизация“ – това заяви заместник – министърът на образованието Мукаддес Налбант в Хасково.

Макар и с близо час и половина закъснение тя се включи в съвещанието на директорите на помощни училища от цялата страна, което се провежда днес в Хасково. В него участие взеха 49 ръководители.

Срещата„Това е рутинно съвещание за обмяна на добри практики, на което ще дадем насоки за работа през следващата учебна година“, поясни Мукаддес Налбант.

Първи пред аудиторията своята добра практика сподели директорът на помощното училище в Свиленград Мила Писюзева. Тя определи като успешен двугодишния проект, по който школото работи. Както Haskovo.info писа, в рамките на проекта бе открит Детски терапевтичен център „Къщата на децата“.

Срещата

Мила Писюзева

„Целта е следобед след училище, където децата ползват стандартните програми, одобрени от Министерството на образованието, да се обучават с алтернативни педагогически и психосоциални терапии. Ние залагаме на терапията на Мария Монтесори„, обясни Писюзева.

„Имаме невероятни резултати. Деца с аутизъм проговориха, деца, които бяха трудно подвижни вече правят първите си стъпки.“, допълни тя. Мила Писюзева смята още, че тази терапия трябва да се въведе официално в България, тъй като тя не е само за деца със специални образователни потребности.

„Чувала съм дори, че в Америка например не можеш да станеш президент ако не си посещавал детска градина, която работи по методиката на Монтесори. Тя изгражда свобода и самочувствие от малък“, каза още директорът на помощното училище в Свиленград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Монте, Сори за образованието
Монте, Сори за образованието
30.10.2013 21:10 21:10

Имах съмнение, че президентите на САЩ са слаботокови, но не знаех по кой метод са ги избрали.

Калина
Калина
01.11.2013 8:49 8:49

Браво на Помощното училище в Свиленград! Не напразно е оценено, като най-хубавото училище в България! Успех на учителите!

Valja_66
Valja_66
01.11.2013 9:34 9:34

Naj uspeshnoto uchilishte! Derzajte!

Петя
Петя
04.11.2013 15:04 15:04

Браво на училището и педагозите! С удоволствие да работите в такова хубаво училище!

ромка
ромка
11.11.2013 19:50 19:50

Помощното училище в Свиленград е хранилка на всички роми в областта.Престъпници се отглеждат там и не се подмазвайте на г-жа Писюзева…Тя има много грехове за които да плаща някои ден…

Back to top button