Регион

РИОСВ: Няма замърсяване на въздух в Димитровград с азотни оксиди

ДимНяма замърсяване на атмосферния въздух в Димитровград с азотни оксиди, съобщиха от РИОСВ-Хасково.

След подадени сигнали на 4 ноември до РИОСВ за изпускане на големи количества жълто-кафяв дим от комин на производствената площадка на „Неохим“ АД бе извършена незабавна проверка на място. Екоекспертите установиха, че димът се изпуска от комин №9 на инсталацията за производство на 60% азотна киселина, който е нов цех. Инсталацията не е била в експлоатация от 10 юни 2013 г. поради извършване на годишен планов ремонт. Съгласно заповед на главния изпълнителен директор  на „Неохим“ АД, на 02 ноември 2013 г. започва пускането на инсталацията при което възниква технически проблем и част от технологичните газове се изпускат в атмосферния въздух от комин №9. Изпусканите в атмосферния въздух азотни оксиди се регистрират от системата за собствени непрекъснати измервания (СНИ).

Регистрираните стойности превишават определените норми, но в резултат на предприетите мерки за отстраняване на проблема, стойностите на изпусканите в атмосферния въздух азотни оксиди започват да намаляват. След представянето на годишния доклад за извършването на СНИ на оператора ще бъде наложена санкция.

При направената справка с данните от системата за качеството на атмосферния въздух се установи, че изпусканите от комин №9 азотни оксиди не водят до наднормено замърсяване на въздуха в Димитровград. Данните, регистрирани от Измервателната станция „Раковски“ в града  показват, че от 3 ноември до сега не са отчетени превишения на средночасовата норма на азотен диоксид. Регистрираните средночасови стойности за азотен диоксид са в интервала от 4 до 39,77 µg/m3 и са многократно под допустимата средночасова норма от 200 µg/m3  и под алармения праг за уведомяване на населението от 400 µg/m3. Стойностите са десетки пъти по-ниски от нивото, чието превишаване е свързано с риск за здравето на населението и при превишаването на което се предприемат незабавни мерки.

По последна информация от „Неохим“ АД аварията вече е напълно отстранена. Всички технологични газове се пречистват, в резултат на което отделяните в атмосферния въздух азотни оксиди, регистрирани от системата за СНИ не превишават допустимата норма.

От страна на Регионалната екоинспекция днес е изпратено писмо до кмета на община Димитровград с пълна идформация за ситуацията. РИОСВ продължава да следи данните за концентрациите на азотен диоксид и останалите атмосферни замърсители, контролирани в пункт АИС „Раковски“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button