Регион

Вандали оскверниха Светилището на нимфите и Афродита

ВандалиВандали оскверниха Светилището на нимфите и Афродита край с. Каснаково, алармира директорът на димитровградския Исторически музей Елена Георгиева.

Те са задигнали мраморен блок представляващ част от архитектурата на светилището и откритата там през септември вила „Рустика“. Белият мраморен блок е с дължина 120 см. и е широк 50 см. По думите на Георгиева не става въпрос за иманяри, защото блокът не би представлявал интерес за тях. Според нея това е чисто вандалски акт.

ВандалиКражбата е била забелязана на 10 ноември от археолога в музея Недялка Кръстева, която била на посещение в светилището с група туристи от Варна.

Тъй като нимфеумът край Каснаково е паметник на културата с национално значение още от 1968 г. Георгиева е подала жалба до началника на РУП-Димитровград Ангел Дулев.

Шефката на музея припомни, че светиището е ставало обект и на други вандалски посегателства през годините. На три пъти там е чупено осветлението на стойност около 1000 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button