Хасково

Владимир Запрянов с първа изложба във „Форум“ за 50-годишнината си

Владимир ЗапряновПървата си самостоятелна изложба в хасковската галерия „Форум“ ще открие утре, 14 ноември, от 18 часа художникът Владимир Запрянов.

Експозицията е по повод 50-годишния юбилей на художника. Запрянов призна, че не е показвал свои картини в Хасково от 9 г. Сега той е подготвил 25 живописни платна, рисувани в последните 3-4 г.

Владимир ЗапряновЗа изложбата е подбрана серия от картини „Бряг“, друг цикъл е озаглавен „Пътуване на там“, който представя паралелното пътуване и живеене на съвременния човек. По думите на Запрянов, основната тема на изложбата е липсата на вяра и вътрешно осъзнатото чувство на свобода у човека. Серия от картини изобразява лова като стремеж към божественото и небесното: „Ловец на свобода“, „Ловец на звезди“, „Ловна сцена“, „Феникс“, „Небесни хвърчила“, „Прелетни птици“.

„Не ме вълнува видимият свят, колкото духовните измерения„, казва Владимир Запрянов. Едно от платната си – „Вградената сянка“ той ще дари на Градска художествена галерия „Атанас Шаренков“.

Владимир ЗапряновВладимир Запрянов е инициатор на поставянето на 12-метров метален кръст на входа на с. Крепост в местността „Конака“. Той обясни, че вече е изготвен архитектурен план, има инициативен комитет и се чака одобрението от димитровградския общински съвет. Кръстът ще свети нощем и ще се вижда от излизащите от Димитровград. Художникът се надява с поставянето на кръста да бъде развалена прокобата със случващите се тежки катастрофи край Крепост. По думите на Запрянов някога на мястото на бившия Домостроителен комбинат е имало параклис „Св. св. Константин и Елена“, който е разрушен. Точно в този район в последните години станаха и катастрофите.

На следващ етап инициативният комитет обмислял да възстанови и параклиса в съседство на кръста. В района има и раннохристиянски некропол, с чието възстановяване ще се оформи истинска християнска зона.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button