Хасково

8036 страдат от диабет в Хасковско

Диабет8036 са диабетоболните в областта, съобщи председателят на хасковското сдружение „Диабет – 2012“ Милка Кънчева.

35 са децата, които страдат от коварната болест като най-малкото е хасковлийче на 4 г. Само в община Хасково диабетиците са 5000 човека.

Днес се отбелязва Световния ден за борба с диабет и от сдружението организираха почерпка за членовете си. През седмицата пък в клуба се проведе инициатива на отворените врати за безплатно измерване на кръвната захар. Стойностите й могат да бъдат тествани там всеки петък от 8 до 10 часа. Отделно от „Диабет – 2012“ подпомогнаха 100 социално слаби диабитици с хранителни продукти. В сдружението членуват 150 диабетици, като още 70 са подали молби, заяви Кънчева.

Председателката на „Диабет – 2012“ предупреди, че диабетиците трябва да внимават с консумацията на картофи и ориз, които вдигат кръвната захар и препоръча те да се ядат с по-малко хляб. Сладките плодове като банани и грозде също трябва да се избягват, както и всички видове тестени изделия. Кънчева припомни, че основните причини за появата на диабет са стресът и нередовният начин на живот.

В България от диабет страдат половин милион души, като други 300 000 още не знаят, че са болни.

Диабет   Диабет

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button