Хасково

Броят лешоядите на Балканите за девети път

ЛешоядиНа 23 ноември ще се проведе деветото поредно преброяване на белоглавите лешояди на Балканския полуостров.

Организатори на събитието тази година са Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и VCF (Vulture Conservation Foundation) в партньорството на други природозащитни организации от България и чужбина. То ще бъде осъществено от над 20 екипа от България, Гърция и Сърбия. Целта на преброяването е да се определи числеността на популацията на белоглавите лешояди на Балканите, както и тяхната възрастова структура.

В началото на зимата започва размножителният период на лешоядите и демографските параметри на популацията дават ценни данни за състоянието и бъдещото развитие на вида. Миналата година бяха регистрирани 599 белоглави лешояда, като само в Източните Родопи са преброени 161 птици. В Сърбия бяха преброени 304 лешояда.

Данните от мониторинга на белоглавия лешояд в Източни Родопи, който БДЗП провежда ежегодно, сочат постепенно увеличение на популацията, като през 2013 г. бяха регистрирани 67 двойки.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button