Хасково

Социалните придобивки вдигнали таксите за детски градини

КомисиятаГолемият брой родители, които се възползват от социални придобивки, са основната причина за исканото вдигане на таксите в детските градини.

Това стана ясно днес на заседанието на Постоянната комисия по бюджет и финанси, която разгледа докладната на кмета Георги Иванов за увеличаването на таксите в забавачките.

Комисията

Иван Иванов

От справка, направена в ОДЗ 19 „Щурче“ станало ясно, че родителите на 60% от записаните малчугани ползват преференции за второ и трето дете. Така на практика децата в градините се увеличавали, разходите им също, но приходите за покриването на режийните и храната намалявали.

Основната причина за това били не само хората от малцинствата, а и родителите, които живеели на семейни начала. По този начин пред институциите майките са самотни родители и се възползвали от правото, което им дава общинската наредба, да плащат половин такса.

Комисията

Антон Иванов

В тази връзка председателят на комисията по бюджет и финанси Иван Иванов от ДСБ ще поиска справка от администрацията за реалния процент на родителите, които се възползват от социалните придобивки. По груби сметки на главния счетоводител на общината като се „удари чертата“ този процент ще намалее, но не драстично и ще е около 40 на сто.

На заседанието на комисията стана ясно, че общината няма сключено допълнително споразумение към договора с фирма „Дусман“. Документът е подписан през миналата година и частното дружество изпълнява поръчките по договор.

Комисията

Живка Делчева

„Не съм убеден, че сумите, посочени в докладната, са дадени на фирма „Дусман“, апострофира общинският съветник от ГЕРБ Антон Иванов и пожела да получи договора на общината с частното дружество. „Договорът е публичен и може да бъде видян в Агенцията по обществени поръчки“, отговори Живка Делчева.

В разговора участваха и майки, които се оплакаха от лошото качество на храната и пожелаха да се намери вариант недостигащите пари за детските градини да не утежняват техния бюджет.

КомисиятаИван Иванов обобщи, че за да не се случи това вариантите са два – да бъдат премахнати социалните придобивки или нещата да продължат по същия начин и общината да трупа дългове от около 1 милион лева на година.

Той допълни, че издръжката на едно дете на ден струва 5,40 лева.

1,50 лева от тях са за режийни разходи, а останалите 3,90 – за храна.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
личномнение
личномнение
26.11.2013 20:51 20:51

Да не би да казвате че работещите майки който печелят дори по малко от тези който са на помощи ще трябва да издържат децата на малцинствата!!!И няма да говорим за никакво етническо напрежение!!!Това прасе Иван Иванов добре ли е?Та с тази смотана интеграция тези не работещи хора получават 16 вида помощи!За това направи ли справка Хасковския -Пеевски???

нагъл кмет !
нагъл кмет !
26.11.2013 20:59 20:59

То само в Хасково има социални придобивки?!?!?
В другите градове са без придобивки и затова градините им изглеждат по друг начин и таксите им са други, даже им стигат парите !

Хасково
Хасково
27.11.2013 11:25 11:25

Ето пак опряхме до термина „самотна майка“… Значи тези, които сключват граждански брак са пълни тъпанари… нали така? Плащат всичко на 100%!

мери
мери
27.11.2013 11:40 11:40

Жените които живеят с бащите на децата си без да са сключили брак, но последните са припознали децата, не се водят за самотни майки. Термина самотна майка, няма нищо общо със сключването на брак.

Анонимен
Анонимен
27.11.2013 12:24 12:24

в другите градове без социални придобивки плащат по малко от хасковските с придобивки и пак им стигат парите на градините.

явно конк*рсите за доставка на храна и други в Хасковско са завишени.

Хасково
Хасково
27.11.2013 15:25 15:25

А таксата за детска градина как я плащат наполовина или цяла? А детските как ги взимат със или без доходите на бащата?

иванова
иванова
27.11.2013 15:46 15:46

така е г-н Иванов,всичко е заради малцинствата,а защо не направихте справка в други градини ,където няма малцинства там не стой така положението,но дори и да вдигнете таксите пак повечето ще бъдат на половин такса,защото децата от малцинствата се роят като кошер.

Back to top button