Хасково

Ангел Попов и Георги Граматиков честват 70-годишен юбилей

Юбилярите70-годишен юбилей ще отпразнуват тази вечер известните хасковски историци Ангел Попов и ст.н.с. д-р Георги Граматиков.

Организатори на празника са Регионалното дружество на историците, Читалище „Заря“, Тракийско дружество – Хасково, Регионалния исторически музей и Клуба на дейците на културата.

На чаша вино двамата юбиляри ще разкажат своите спомени и впечатления, натрупани през годините в малката зала на читалището от 18:00 часа.

ЮбиляритеАнгел Попов е дългогодишен преподавател по история в Хасково и председател на Историческо дружество “Клокотница“. Повече от 40 години той преподава с любов дисциплината история в средните училища на Хасково, подготвя кандидатстуденти, участва в научни форуми. За своя изключителен професионализъм той е удостояван през годините се редица високи отличия. Наред с преподавателската си дейност Попов ръководи Историческо дружество “Клокотница“, което е продължител на традициите на създаденото през 30-те години хасковско историческо дружество. Като част от Българското историческо дружество, нашето успява да намери своето водещо място в страната. По инициатива на Ангел Попов и на хасковското дружество, 3 март бе обявен за празник на историка в нашия регион. Всяка години на този ден в града, ръководеното от Попов историческо дружество организира провеждането на празник, на който гостуват известни историци със свои изследвания, посещават се организирано интересни исторически обекти извън границите на България. Със своята дългогодишна преподавателска дейност Ангел Попов е изключително популярен, уважаван и обичан историк в града.

ЮбиляритеСт.н.с. Д-р Георги Граматиков е един от най-известните съвременни историци в Хасково и най-дългогодишният директор на Регионалния исторически музей – Хасково. Колегите му определят неговата дейност като “епоха в хасковското музейно дело“. Той работи с малко прекъсване, близо 40 години изключително на музейното поприще и с неговото име се свързва цялата музейна дейност в града и региона през периода 1980-2009 г. Като специалист етнограф, през 70-те и 80-те годините той разширява своята научна дейност и в посока на местната стопанска и културна история. Автор е на редица публикувани изследвания в академични сборници и списания като “Исторически преглед“, “Българска етнография“, “Известия на музеите в Югоизточна България“, “Известия на Хасковския регионален музей“. Сред отпечатаните му монографии особено място заемат „Хранителните маслодайни растения в традиционната култура на българите“, „Узунджовският панаир“, „Хасковските минерални бани“, „Индустриалецът Стойчо Марчев“, „История на читалище „Заря“ – Хасково“ и др. Участва в екипите, които написват “История на град Хасково 1912-1945″ и “История на град Харманли. Под неговото ръководство Хасковският музей се превръща в една от най-уважаваните и престижни културни институции в града, която се ползва с особен авторитет и признание и в средите на музейната колегия в цялата страна и БАН.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button