Регион

Древен град, защитен от изсечени змийски глави, откриха край Сърница

На древен град, погълнат от горите и забравен от хората се натъкна съвсем случайно експедиция от журналисти край минералбанското с. Сърница, съобщават от пресслужбата на общината.

Бяхме тръгнали с двама колеги към „Орлови скали“ за да направим снимки на изсечените човешки профили с дрон, но се объркаме в гората, разказа Паулина Михова. На едно място, към което нямаше никакъв друг достъп видяхме да стърчи острия връх на скала. Изненадата ни беше пълна, когато дронът на Иван Мануилов ни разкри величествената гледка. Ставаше въпрос не за една скала, а за цял комплекс изсечен в скалите. Най-добра видимост към него има единствено от въздуха. Градът има ясно изразен портал със стълбище, което води към него. Налице са и изсечени в скалата ниши, което е неизменния белег за светилище. От двете страни на портала има високи кули, сечени в скалата, които наподобяват увила се змия и завършват със змийски глави. Целият комплекс е дълъг около 900 метра, като порталът е разположен близо до центъра, по дължината на скалата.

Снимките вече са изпратени на историци в София, които определят находката като нещо изключително и с международно значение за археологията и праисторията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button