Регион

Тополовград вдига паметник на хайдутина Кара Кольо

ПаметникС благотворителна вечер Тополовград набира средства за изграждане на паметник на легендарния войвода Кара Кольо. Скулптурната фигура от гранит и мрамор се изработва от тополовградчанина Христо Дюлгеров, автор на монумента на Исус Христос- Благославящ в града.

Кара Никола, наричан още Кара Кольо, е възпят в много народни песни. Много места в Тракия носят неговото име – извори, кладенци, път между Странджа и Бакаджиците. Името на Кара Кольо е тясно свързано и с възстановения от него, Индже и Христо войвода Устремски манастир „Св. Троица“ в Сакар планина. Близка до манастира пещера била най-потайното им място, а под олтара на църквата народните закрилници изградили скривалище. Най-обичан от местното население сред войводите бил Кара Кольо.

Според преданията на празника на манастира ставали многолюдни събори, на които идвали хиляди хора и пеели песни, прославящи подвизите на хайдушкия предводител. И днес потомците наричат манастира Хайдушки, а пещерата в скалите над него – Каракольова дупка.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Правнук на КАРАКОЛЬО
Правнук на КАРАКОЛЬО
04.12.2013 16:31 16:31

Внук съм на Юрдан Колев Караколев,син съм на Минка Юрданова Караколева и правнук на Кольо Караколев-КАРАКОЛЬО от Харманли,живея в Хасково един от неговите наследници съм по майчина линия.Родът е голям и пръснат по цяла България и във времето дирите се губят.
Благодаря на организаторите на тази вечер но защо не са написали датата и часът на вечерта?

Деница
Деница
13.01.2024 20:53 20:53

Аз също съм внучка на Кольо Караколев от град Харманли!

Николай Караколев
Николай Караколев
14.08.2014 19:36 19:36

Внук съм на Николай Караколев от Казанлък. Живея в Хасково. Имам роднини в Харманли, Сливен, Ст.Загора, Ивайловград и пр. Ще се радвам да се свържа с Караколевци!!!

Back to top button