Хасково

Ракети, шотове и фонтани – в арсенала за Нова година

Заря, архивРимските свещи, ракетите, шотовете, фонтаните и пиробатериите от 2 клас тази година ще са най-предпочитани от хасковлии за Новогодишните празници, заяви за Haskovo.info специалистът по пироефекти и фойерверки Росен Божилов.

По негови наблюдения постепенно минава модата на пиратките. „От септември месец има промяна в закона и пироефектите от 1 клас вече са извадени от лицензионния режим. Тези продукти са по-малко опасни и могат да се използват в затворени помещения. Такива могат да се продават и купуват свободно. Това са факли, фонтани, пукащи топчета, гърмящи конци, конфети“, обясни специалистът.

Божилов уточни, че за по-високите категории има по-строг режим на използване. Пироефекти от клас 4 и професионална пиротехника могат да употребяват лица, които са преминали обучение и имат съответните документи за пиротехник. Изключително важна и необходима стъпка е прочитането на упътването и начина на употреба на пироефектите. За категория 1 възрастовото ограничение е 12 г., за категория 2 – 16 г., а за категория 3 , които са по-сериозните пиротехнически средства – 18 г.

Съветът на Божилов е всички пиротехнически средства, които изстрелват ефекти във въздуха да бъдат здраво закрепени за земята, да бъдат поставени в открита площ. След като се закрепят стабилно, да се запали фитила и лицето, което пали възпламенителя да се отдалечи на обозначената в инструкцията далечина от 8, 10, 15 м. В близост до мястото, на което се гърмят пиротехниките не трябва да има висока растителност, жилищни сгради, паркирани коли, както и да се избягва тяхната употреба при бурен вятър.

В никакъв случай римските свещи, ракетите и пиратките не трябва да се държат в ръка при запален възпламенител, предупреждава спецът.

Най-често за лични цели се очаква хасковлии да си купуват пиротехника максимум за 40-50 лв. Заведенията обаче най-вероятно отново ще залага на по-голямо зарево – между 150 и 400 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button