Хасково

Българи в Испания помагат на деца за Коледа

Празник

Татяна Димитрова

Членовете на Асоциацията на българите за интеграция и развитие „Хан Аспарух“ в испанския град Кастельон ще участват на 15 декември в традиционния коледен базар, организиран от местното кметство.

Това съобщи за Haskovo.info хасковлийката Татяна Димитрова, която живее в Кастельон. „Макар и далеч от Родината българите празнуваме и тачим традициите и куртурата ни. За базара се подготвяхме дълго време, а средствата от продажбите в него ще са за децата от ПБНУ „Васил Априлов““, обясни Димитрова.

ПразникНа 19 декември пък членовете на асоциацията ще представят България и българските традиции. „Събитието което деца и възрастни очакват с нетърпение е тържеството на учениците от „Васил Априлов“. То ще е изпълнено с песни, стихчета, коледари и наричания. Трепетното очакване е заради посещението на Дядо Коледа“, сподели хасковлийката. В тържеството с прекрасни български танци ще се включи и група „Пъстра китка“ с ръководител именно Татяна Димитрова, която по традиция вдига всички на крака с изпълненията си.

От асоциация „Хан Аспарух“, ПБНУ „Васил Априлов“ и родителският комитет към него обявиха първи кокурс за детска рисунка. Мотото на конкурса е българската народна песен: „Замъчи се Божа майка, коладе ле“. Творбите ще се оценяват в четири възрастови групи от 5 до 19 г.

Празник„Получихме прекрасни рисунки от България: Хаскова, Смолян, Бургас, Ямбол и от Испания от българските училища в Аликанте, Валенсия, Торент, Алзира Леганес, Алкала де Линарес, Леганес. Пристигнаха творби и от Брюксел. От рисунките лъха много радост и коледно настроение. Искаме да изкажем нашите благодарности наред с другите участници на компютърна школа „Вале“ към хасковското читалище „Заря““, разказа още Димитрова.

Наградите от конкурса ще бъдат обявени на 20 декември. С рисунките в Кастельон ще бъде подредена изложба за да се запознаят гражданите с българската традиция и култура и с таланта на българските деца.

„По този начин и късче от Хасково и неговата коледна магия и традиция ще бъде с нас в Кастельон. Една от изпратените ни рисунки е на 10-годишната Вяра Казакова от Хасково“, допълни хасковлийката. Татяна Димитрова уточни, че българите в Кастельон са 100 човека.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
vala
vala
15.12.2013 20:11 20:11

mohgy bhut bhoy bjyiyy hfkffif
jn

Back to top button