Хасково

Хасково развива туризма и земеделието с проекти за 592 000 лева

Проекти

Инфоточка

Областна администрация изпълнява два проекта на обща стойност 591 960 лв., съобщиха от пресслужбата й.

Първият проект е за „Съвместни туристически инициативи насочени към наследството“. Той се изпълнява в партньорство с областните администрации на Смолян и Кърджали, и Регион Източна Македония и Тракия (Гърция).

Проектът цели да се подобри туристическата привлекателност на регионите, чрез популяризиране на културното богатство, организиране на различни дейности за посетителите, и инвестиране в нови технологии. Той е финансиран по Програма за териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 г. Общият бюджет на проекта е 1 260 950 евро, като средствата за Хасково са 158 920 евро, от които 135 082 евро са безвъзмездна помощ и национално съфинансиране в размер на 23 838 евро.

От няколко дни е монтирана инфоточка (КИОСК), която впоследствие ще разполага с туристическа информация от всички райони, участващи в проекта с продължителност 24 месеца.

Вторият проект „Агролес“ цели да се даде възможност на земеделците да развият по-подходяща практика за стратегическо управление на обработваемата земя, увеличаването на продуктивността и намаляването на разходите.

В хода на проекта ще бъде извършено обучение и провеждане на семинари за земеделците в гръцката и българската зона относно работата с новите технологии и машини. Предвижда се сертифициране на продукти, намаляване на разходите чрез ограничаване на използваното количество торове, пестициди и водни източници за отглеждането на растителните култури.

От гръцка страна партньори по проекта са: регион Източна Македония и Тракия, Аристотелски Университет на Солун, Балкански Център по околна среда, Децентрализирана администрация на Македония и Тракия. От българска страна партньори са: областна администрация Кърджали, община Любимец и Аграрния университет в Пловдив.

Обща стойност на проекта е 3 377 584 евро, а областна администрация Хасково е с бюджет 137 060 евро.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
cft
cft
22.12.2013 20:44 20:44

Нямаше ли друг, че точно Николай Грудев се снима?

Back to top button