Хасково

Параклисът „Света Петка“ в Хасково отвори врати за миряните

ПараклисПараклисът „Света Петка“ на хасковската ул. „Днепър“ от днес отвори врати за миряните.

Директорът на Туристическия информационен център Красимир Пилев съобщи за Haskovo.info, че вчера храмът е бил осветен. Той посочи, че автор на красивия иконостас е уста Дарин Божков, който измайстори и иконостаса на узунджовската църква „Успение Богородично“. Стенописите пък са изрисувани от хасковските художници Цветомира Генева и Злати Гочев под ръководството на Михо Михов.

Haskovo.info припомня, че на 21 март 2011 г. първа копка на параклиса направиха председателят на ВМРО – НИЕ Николай Кючуков и председателят на Тракийското дружество Кирил Сарджев. Идеята за изграждането на храма е на жителите на трите хасковски квартала –  „Македонски“, „Овчарски“ и „Тракийски“. Параклисът, чийто купол се издига на височина 9 метра, е изграден с дарения. Автор на проекта пък е арх. Нина Танчева.

 Параклис  Параклис
 Параклис  Параклис

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button