Хасково

Грипът ни удря след края на ученическата ваканция

Грип

Д-р Марио Янакиев

Грипът се очаква да ни удари след края на ученическата ваканция на 6 януари. Това са предположенията на личните лекари в Хасково тази година.

„Трябва да се избягва посещаването на места, където се струпват много хора. За сега няма вълна от болни с грипни симптоми, но тръгнат ли децата на училище нещата ще се променят. Очаквам ситуацията да се утежни около 15 януари“, коментира пред Haskovo.info д-р Марио Янакиев. Той посочи, че необичайно топлото време в началото на януари също е рисков фактор за появата на грипна вълна. В други години тя обикновено възниква през февруари, посочи специалистът.

По наблюдения на д-р Янакиев сега върлуват два вируса. Единият предизвиква висока температура, повръщане и диария, а другият, който е парагрипен – висока температура, болки в мускулите, суха и честа кашлица и се повлиява по-трудно от медикаменти.

„Тази година има и нов грипен вирус от тип В „Масачузетс“, който е непознат за България. Той е характерен с висока температура и кашлица, не води толкова до епидемия, но може да увреди бъбреците или да се развие в пневмония“, предупреди лекарят.

Д-р Марио Янакиев съветва още при първите симптоми на настинка да се посети лекар. Добре е и сега профилактично да се вземат противогрипни медикаменти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
.....
.....
04.01.2014 10:05 10:05

zatova trqbva da ima gripna vakanciq,za da ne se yveli4avat bolnite

chalgoteki
chalgoteki
05.01.2014 13:16 13:16

да и да ходите по чалготеките затова ли грипна ваканция

.....
.....
05.01.2014 16:38 16:38

da da to4no zatova izkame vakanciq

Back to top button