Хасково

Осветиха бойните знамена в Хасково

ТържествоБойните знамена бяха осветени днес на Богоявление в Хасково.

Военният строй на пл. „Свобода“ прие замкомандирът на поделение 52740 майор Стоян Червеняков. Той поздрави военнослужещите с днешния празник и им пожела здраве и професионални успехи.

Водосвет отслужи отец Димитър, който освети знамената и поръси със светена вода военнослужещите.

Сред официалните лица на тържеството бе замобластният управител Иван Станчев, замкметът на община Хасково Нели Станева и шефът на образованието и културата в общината Васил Несторов.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г. След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г.

Тържество   Тържество
 Тържество  Тържество
 Тържество  Тържество

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Георги
Георги
06.01.2014 13:46 13:46

Впечатлението за тържественост се „допълва“ от стилно облечените оркестранти – така нареченият Духов Общински оркестър.

Back to top button