Хасково

На Бабинден Надежда Янкова чукна 101 години

Столетница101 години навърши днес Надежда Янкова от Хасково. Въпреки завидната си възраст, днес тя посрещна гостите си на крака. Не чува и не вижда много добре, чувства се отпаднала от старостта, но е благодарна на Бог, че я е запазил жива толкова много години.

Надежда Янкова е родена на 8 януари 1913 година в село Малък Дервент, Беломорска Тракия. Когато е била на 9 години семейството й е било принудено да напусне родното село и да се засели в Пелевун. Там се омъжва за Георги Янков, от когото има три дъщери. През 1972 година Надежда и съпругът й идват да живеят в Хасково при едно от своите деца. Три години по-късно съпругът й умира.

СтолетницаДнес 101-годишната тракийка се радва на шестима внука, шестима правнука и четирима пра-правнука. Мечтата й е да види цялото семейство събрано на едно място, тъй като сега е разпръснато на два континента. Част от близките й са в България, други – в Германия, а трети – в САЩ.

Баба Надежда сега живее при внука си Георги Чанков и съпругата му Стоянка, които се грижат за нея. Столетницата силно вярва в Бог и казва, че е доживяла 101-вия си рожден ден благодарение на много труд и молитви. Цял живот е работила селскостопанска работа – със семейството си е отглеждала тютюн и буби.

Да поздрави Надежда Янкова дойде и председателят на Тракийското дружество в Хасково Кирил Сарджев. Той връчи на тракийката грамота в знак на признателност, че е съхранила тракийския дух през годините. Баба Надежда получи и икона на Св. Богородица с младенеца. „Тракийският народ е весел народ!“, каза столетницата и благодари на Тракийското дружество за подаръците. Тя призна, че няма рецепта за дълголетие. „Нищо не избирам, не съм капризна. Всичко ми е сладко, всичко ям. Осланям се на Бог„, допълни Надежда Янкова.

Столетница Столетница

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button