Хасково

Изпускат язовир „Стамболийски“, няма да го ремонтират засега

Язовир СтамболийскиЗапочна контролирано изпускане на водите на язовир „Стамболийски“, съобщиха от Областната администрация в Хасково.  То ще продължи 12 дни и е предвидено язовирът да бъде източен на 50 %.

Контролираното изпускане се налага, след като няколко комисии определиха състоянието на водния обект като предаварийно, създаващо потенциална опасност за населението при евентуални високи води.

Поради факта, че язовирът няма точно установен собственик, ремонтни дейности към момента не могат да се предприемат. Затова се налага спешната мярка с изпускането на водите с цел предотвратяване на евентуална опасност.

От администрацията уточняват, че водният обект не се извежда от експлоатация и на следващ етап ще се търси възможност за неговия ремонт, за да може той да се ползва от населението.

При проверките в края на лятото беше установено, че язовир „Стамболийски“ е опасен, тъй като преливникът му е затлачен и пропукан на много места.

Междувременно от община Харманли предупреждават в следващите дни да се избягва земеделска работа и паша на животни в района на река Харманлийска, тъй като е възможно заради изпускането на язовира водите да се повишат.

 Язовир Стамболийски  Язовир Стамболийски

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button