Регион

Бежанци наемат къщи в свиленградските села

СирийцитеСирийски бежанци, излезли от центъра в Пъстрогор, започнаха да наемат къщи в обезлюдените свиленградски села. Засега най-много чужденци има в село Мустрак. Хората в района приемат бежанците със смесени чувства. 

В една от наетите къщи в село Мурстрак от няколко седмици живеят 8 сирийци. Имотът е собственост на местния тютюнопроизводители Живко Желев и е предвиден за неговите работници. Наскоро обаче с него се свързал преводач от Свиленград и му предложил необичайните квартиранти, които чакат да получат статут. „Повечето от тях са шофьори, единият е учител. Хора работливи и скромни хора. Но им е интересно. Опитват виното, ракията, всяко нещо за тях е нещо ново“, разказа тютюнопроизводителят.

СирийцитеЗа двата етажа 8-те наематели плащат общо 300 лева. Парите им превеждат близки. Всички те са избягали от войната и повечето са сами. Роднините им все още са в Турция.

Такъв е случаят и с Шарон Дахуд, чиято жена и децата му са останали в южната ни съседка. „Като успея да се оправя ще ги взема при мен. Не знам накъде ще поемем. Може и в България да останем“, казва Дахуд. Съквартирантът му – 16-годишният Хамат Ибу призна, че в Турция бежанците се чувстват по – лошо отколкото в България. Тийнейджърът се надява да продължи образованието си тук и някой ден да се събере отново с роднините си. Въпреки нелеката ситуация, в която е изпаднал, Хамат Ибу вече има приятели – местните деца, с които си говори на турски език.

СирийцитеНовозаселилите се в Мустрак сирийци не са сигурни, че ще останат в България, защото не знаят дали ще си намерят работа тук. Някои от тях вече са започнали при Живко Желев да правят кашоните с тютюна.

На тях местният земеделец плаща като на другите работници – по 1,50 лева на кашон. Според сирийците обаче надницата е много ниска.

Хората в свиленградските села засега не се притесняват от новите си съседи, а някои дори са готови да им продадат къщите си. Тук хубав дом струва между 7 и 10 000 лева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button