Регион

Бежанците в Харманли искат в Германия

СрещаПовечето от бежанците в харманлийския център се стремят да заминат за Германия, съобщават от общината. Само един от тях пък е изявил желание да остане в Харманли, но той още е без статут на бежанец.

Среща с представители на институциите в града се проведе днес в общината по инициатива на кмета Михаил Лисков. На нея представители на РУ на МВР, Бюрото по труда и Дирекцията по социално подпомагане обсъдиха вариантите с бъдещия статут и социално положение на бежанците от Регистрационно приемателния център в града.

По информация на директора на центъра Йордан Малинов сега всичките 1500 души там са получили т. нар. бяла карта. Тя им дава право да се регистрират на външен адрес и да излизат навън, но с придружител. Сега има договорка между центъра и МВР допускът навън на бежанците да е контролиран и да излизат до 30 души от 14 до 16 часа.

Притежателите на зелени карти са 50, като за този вид документи се подготвят още 250 души от центъра. Зелената карта дава право да се кандидатства за статут на бежанец.

С такъв статут са само 18 души от регистрационния лагер. Те могат да се придвижват свободно, но в конкретния случай и 18-те са останали засега в лагера.

От РУ на МВР съобщиха, че досега нарушаване на реда и криминални прояви от страна на бежанците няма, затова пък един бежанец е бил ограбен от местен жител.

На срещата бяха обсъдени и мерките, която всяка една от институциите в общината трябва да предприеме, ако към нея се обърне бежанец на различните етапи от статута си.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
36529854
36529854
22.01.2014 16:07 16:07

ами то и ние искаме в Германия, ама Германия не ни иска.

//
//
22.01.2014 16:41 16:41

Ami da otivat v Germaniq.. Kakvo pravqt oshte tuk?

germanec
germanec
22.01.2014 19:52 19:52

hora

wake up!

Back to top button