Регион

Минерални бани се сбогува с ремонта на църквите си

ЦъркваОбщина Минерални бани се сбогува с ремонта на три от църквите си, съобщи за Haskovo.info кметът Мюмюн Искендер.

„Преди няколко дни строителната фирма, която бе избрана да извърши ремонтите изтегли гаранцията си в Държавен фонд „Земеделие“. От фирмата ми обясниха, че не могат да чакат повече. Така за съжаление ще изгубим европейското финансиране“, заяви Искендер. Той допълни, че е писал писмо за проблема до патриарх Неофит, който не отговорил, а го препратил на пловдивския митрополит Николай.

Както Haskovo.info писа от общината се надяваха да получат европейско финансиране от 1 100 000 лв. за ремонта на църквите в селата Сърница, Сусам и „Свети Георги“ в Минерални бани. В желанието си да реализира проекта Искендер стигна и до среща с дядо Николай, който отказва да даде зелена светлина на ремонтите.

В официалния отговор на Епархийския съвет се казва, че църковните настоятелства и общината няма да вземат авансово средства от фондовете на ЕС. От митрополията казват, че строителната фирма трябва да направи ремонтите със собствени средства, а да не разчита на авансово получени пари от Европа. Дава се и съвет към фирмата да оттегли банковите си гаранции, което вече стана факт. В официалния отказ се казва, че проектът за „Св. Георги“ трябва да бъде изтеглен, защото църквата е нова и не се нуждае от ремонт. Епархийският съвет казва още, че стойностите за ремонт на трите храма са сериозно завишени и се нуждаят от коригиране.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
k
k
25.01.2014 8:55 8:55

а друдите да ли са ремонтирани????????????? маи не

к
к
25.01.2014 9:00 9:00

Църквите са в селата Минерални бани, Сусам, Сърница, Горно Сираково, Долно Брястово и Татарево. На последното си заседание общинският съвет реши общината да кандидатства за ремонта на татаревския храм „Успение Богородично“. ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????kade sa parite РОВЕТЕ ДЕ?????

петко каравелов
петко каравелов
25.01.2014 18:28 18:28

кмета просто не знае или пък не иска да знае утвърдения от демократичния преход път – по вертикалата започват да се снасят парици на дедо неколайчо после на тоя който е над него и накрая на дедо неофит ли меше неохим ли беше не си спомням Този път отдавна е утвърден и носо успехи Та кмета трябва само да тръгне с торбата с парите и всичко ще си дойде на място

гост
гост
25.01.2014 20:26 20:26

пореден абсурд в тъпата ни държава….тучина Ескендер иска да ремонтира църкви а вишите ни ДУХОВНИЦИ не искат….щото не могат да се облажат с БОГОУГОДНА БЛАГИНКА…..

mehmed
mehmed
25.01.2014 23:38 23:38

kmeta moje da poluci samo yana na kolco dishtariata

Back to top button