Хасково

„Ню Йорк таймс“ с материал за хасковски архитект

Архитект„Ню Йорк таймс“ посвети голям материал на архитект Делчо Делчев от Хасково и основаната от него група „Трансформатори“.
Публикацията е в раздел „Изкуство и дизайн“, в която Дани Хаким разказва за 34-годишния специалист, който се опитва с ниско бюджетни арт проекти да освежи пост-социалистическата атмосфера в страната. Пред американското издание арх. Делчев казва, че e предпочел да бъде полезен и да се развива в неуредената българска среда, която му позволява да организира живота си така, както той иска, пред алтернативата да завърши и работи в чужбина. Заедно с екипа си търси смисъл и в най-занемарените и неоценени градски места и обекти – подлези, трафопостове и калкани, изоставени сгради и бетонни скелети.
 
Архитектът от Хасково е и един от 40-те млади лидери на България, излъчени по проекта на Дарик радио „40 до 40“ – млади хора, реализирали свои идеи, които променят средата, в която живеем. Преди четири години, заедно с още петима архитекти, създават сдружение „Трансформатори“, което чрез различни инициативи променя градската среда в София, но основно си поставя за цел да изгражда връзка между града, администрацията му и гражданите. Прави и докторантура на тема „Модели за развитие на панелните комплекси“ в БАН за да дефинира най-добрите сценарии за това как да подобрим качеството на живот в панелните квартали.
 
Един от най-успешните им проекти за изминалата година осъществяват в град Стара Загора. Получават финансова подкрепа от „Загорка Зелен Фонд“ и реализират 5 медийни инсталации в града, чрез които прожектират и популяризират еко-проекти и инициативи. По проекта „Театър на улицата“, трансформаторите преобразяват електронните табла в центъра на София, а Си Ен Ен излъчва репортаж за тях. Не само медиите проявяват интерес към дейността на сдружението. В техните проекти се включват студенти, доброволци, професионалисти, а подкрепа получават от общински и граждански организации.
 
Делчо Делчев завършва основното си образование в ОУ „Св. Иван Рилски“, а средното през 1998 г. в ГПЧЕ „Асен Златаров“. Дипломира се в Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия-София, специалност „Архитектура“. Една година учи и работи в град Руан, Франция по програмата „Еразъм“, където има възможност да остане, но избира да се върне в България. Той е син на строителния инженер Георги Георгиев и инженер-технолога Живка Георгиева, известна със качествените колбаси, които произвежда.
 
Делчо Делчев заяви за Haskovo.info, че при нужната подкрепа би работил и по хасковски проект. За него най-голям интерес тук представлява реката, която определя като символ на Хасково и важен градообразуващ елемент. По неговите думи обаче сега тя не се поддържа, а на места е покрита с бетонна конструкция, което според младия архитект е грешка. „Реката е благодат в горещите дни и на места понижава температурата с до 2 градуса. За мен е подходящо по нея да се изградят паркове и алеи, вместо будки и паркинги“, допълни арх. Делчо Делчев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ники
Ники
29.01.2014 10:52 10:52

Браво!

Back to top button