Хасково

НАП: Самоосигуряващите се с опция за промяна до 31 януари

НАП, архивДо 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от офиса на НАП в Хасково.

Видът на осигуряването може да се променя за всяка календарна година с подаване на декларация по образец.

Така лицата могат да изберат да внасят осигурителните си вноски на по-висок процент от миналата година и да се ползват от всички осигурени социални рискове (болнични) без трудова злополука, професионална болест и безработица. Другият вариант е да плащат осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт.

От Агенцията напомнят още, че при започване или възобновяване на трудовата дейност, самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация в компетентния офис на НАП в срок до 7 дни.
Декларациите се подават лично или чрез упълномощено лице, а също и по пощата с обратна разписка.

Самоосигуряващите се лица дължат ежемесечно осигуровки, които се внасят до 25 число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Вноските се плащат задължително по ЕГН на лицето, а не по Булстат.

Лицата, които не са осигурени на друго основание заплащат за своя сметка към бюджета здравноосигурителна вноска от 16.80 лв. Тя се внася също до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнася, при условие, че лицето е подало еднократно декларация образец 7 .

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button