Хасково

Екоинспекцията сезира прокуратурата за простреляните орли в Свиленград

ОрелОт РИОСВ-Хасково ще сезират Окръжна прокуратура за случаите на простреляни орли край Свиленград, съобщават от екоинспекцията.

Както Haskovo.info писа, служители на община Свиленград са подали сигнал до Спасителния център за диви животни (СЦДЖ) в Стара Загора за царски орел в безпомощно състояние около с. Райкова могила. При първоначалното обследване на птицата природозащитниците са установили, че се касае за птица на около 3 г., с поражения по крака и крилото отляво.

След съгласуване с РИОСВ-Хасково царският орел незабавно е транспортиран към СЦДЖ. По информация от центъра, след последвалия обстоен преглед, извършен от ветеринарните специалисти, се констатирало, че нараняванията на птицата са от прострелни рани. Въпреки пораженията му, специалистите се надяват в резултат на положените грижи и назначената терапия орелът да бъде спасен.

Тревожен е фактът, че преди седмица в същия район е била открита и друга жертва на бракониерите – прострелян морски орел. Той за съжаление не оцелял от раните на бракониерите. Еколозите имат сериозни съмнения, че в района на с. Райкова могила целенасочено се стреля по величествените орли, които са защитени видове. Според българското и европейското законодателство стрелбата по тези редки видове птици е престъпление и бракониерство. Според Закона за биологичното разнообразие е забранена всякаква форма на умишлено улавяне или убиване на всички защитени видове животни, а конкретното нарушение подлежи и на наказателна отговорност по НК. В случая бракониерите ги грози затвор до 5 г., както и глоба от 5000 до 20 000 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button