Хасково

За година ОДБХ възбрани 42 кг месни продукти и 3 кг спанак с кадмий

АгнешкоОбщо 42,190 кг местни продукти са изтеглили от търговската мрежа през миналата година инспекторите от Областната дирекция за безопасност на храните. Голяма част от стоката, която е бил с неясен произход, е била унищожена в екарисаж. Друга част собствениците на съответните търговски обекти са заявили, че ще ползват за лични нужди, тъй като възбранените продукти с неясен произход са били в много малки количества.

Всички нарушители са били глобени. Санкцията по закон за продажбата на животински продукти с недоказан произход е от 100 до 250 лева по Закона за ветеринарномедицинската дейност или от 1000 до 2000 лева по Закона за храните.

През октомври миналата година инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните са се натъкнали на замразен спанак със завишено количество на кадмий. Пакетите със зеленчука са открити в голяма търговска верига. Иззетото количество – 7 пакета по 0,450 грама е било унищожено.

Под ударите на проверяващите са попаднали и куфарните търговци, които внасят стоки от Турция с недоказан произход. През изминалата година са били конфискувани 174 пакета захарни изделия, 45 пакета бобови храни, 280 пакета макаронени изделия, 16 кг маргарин, 102 литра натурални сокове, 21 л доматено пюре и 10 килограма маслини.

През 2013 година служителите на Областната дирекция по безполезност на храните от отдел „Контрол на храните“ са извършили 6256 проверки. Други 86 са били по сигнали и жалби на граждани. Съставените актове са 126. Най-много нарушения са регистрирани в обекти от търговската мрежа и заведенията за обществено хранене – 87.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button