Хасково

Опростиха старите борчлии към общината, заложиха 30 бона за ин витро

СесияЗадължения за над 2 млн. лв. на физически и юридически лица към община Хасково с изтекла давност бяха отписани от регистрите на кметството. Това стана с решение на общинския съвет.

Така всички, дължащи данък сгради и такса смет, глоби и наказателни постановления до 31 декември 2003 г., такси за тротоарно право, разрешителни за поставяне, паркинги и третиране на отпадъци до 31 декември 2008 г. и наеми, лихви и наказателни постановления по реда на ЗАНН до 31 декември 2010 г. ще бъдат отписани от регистрите на община Хасково.

На много от борчлиите са се водили задължения с отпаднало основание. В приетата докладна се посочва, че това понякога действало демотивиращо за плащане на текущите задължения.

Местните парламентаристи гласуваха и 5% отстъпка на физически и юридически лица, предплатили годишния размер на такса битови отпадъци до 30 април 2014 г.

С друго свое решение съветниците заложиха и 30 000 лв. в бюджета за 2014-а за процедури ин витро и ин виво. Общинската програма за асистирана репродукция съществува от миналата година, но никое семейство не се е възползвало от нея, заради липсата на ясни правила при разходването на средствата.

Ето защо сега бе приет и такъв правилник за финансиране на процедурите. В него е записано, че семействата с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от общината ако са български граждани и през последните 3 г. са живели на територията на общината. Кандидатите не трябва да имат задължения към кметството, да са здравноосигурени и да удостоверят с медицински документи, че са с доказан стерилитет.

Семействата могат да се възползват от заделените средства в общинския бюджет веднъж годишно като това не ги лишава от възможността да кандидатстват за финансово подпомагане от Център „Фонд за асистирана репродукция“.

На днешното си заседание съветниците приеха всички точки от дневния ред.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button