Регион

Голямо Асеново не се уплаши от снега и почете Трифон Зарезан

ПразникГолямо Асеново бе единственото село в община Димитровград, където днес не се уплашиха от снега и студа и почетоха Трифон Зарезан.

Тук празникът се организира от читалище „Съзнание“ за шеста поредна година, като основен инициатор е бизнесменът Митю Вълчев. Негово дело и този път бе почерпката, наградите и музиката.

По традиция бяха зарязани лозите в селото, а мъжете отпиха червено вино. Отец Христо води службата в църквата „Св. Рождество Богородично“, за чийто ремонт отново основна заслуга има Вълчев.

Българската православната църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон. Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари, като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Така паметта на Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Днес имен ден празнуват всички с имена Трифон, Трифонка, Лозан и Лозанка.

 

ПразникПразник   

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
веска ламбова
веска ламбова
02.02.2014 18:20 18:20

Зарадвахте ме, че има хора ,които почитат празника! На моя свекър дядо му(по майка) е от Голямо Асеново! Казвал се е Даскал Динчо и е обесен от турците по време на руско-турската война. Имаме още родственици живи в селото.“…В Търново -Сеймен…била издигната бесилка…На тази бесилка бил обесен даскал Динчо от Голямо Асеново.Качвайки се на бесилото, будният народен учител казал:“Тази земя е била българска и рак ще бъде! С меве българите не ще свършат! И сам си
сложил въжето…(из Летописната книга на църквата Св. Николай“, с.2. )

веска ламбова
веска ламбова
02.02.2014 18:31 18:31

Ако писалият статията има връзка с читалището в селото,моля нека да ме свърже чрез интернет! Може да се окажем роднини с някого! с поздрав Веса

Dinko Chakarov
Dinko Chakarov
21.02.2014 14:07 14:07

Draga Vesa,
Kazvam se Dinko Chakarov i spored tova, koeto pishete vav vashiya komentar – tryabva da sme rodnini! Daskal Dincho e pra-dyado na bashta mi. Az sam krasten na nego i sam sashto „daskal“. Shte se radvam ako ustanovim kontakt.
Pozdravi,
Dinko

Back to top button