Хасково

Хасковлия в Англия написа исторически роман

РоманХасковлията Кирил Камбарев, който от 2001 г. живее в Англия, написа историческия роман „Боилът от Панония“. Това е книга за мъжеството и предателството, за любовта и омразата, за вярата и отчаянието – така звучи представянето и накратко.

Историята започва с последната година от управлението на Кардам – размирни времена, в които родовите интриги се изострят, недоверието на славяните се засилва, а подкупени от Византия разбойници вилнеят и разграбват безнаказано. Кардам напуска Плиска и потъва в неизвестност. Боилите свикват Великия съвет, но решават да предоставят избора на нов управник на волята на Тангра. Решението на върховния бог разтърсва всички: новият владетел ще бъде Крум, българин с неясно потекло, прочут с подвизите си в Панония и Дакия, но напълно непознат в Плиска.

Превъзходна книга, похвално е, че се я издали, най-накрая добро историческо четиво за последните 10-20 години, веднага се вижда големият талант на разказвача – така читателите дават своята оценка на новия роман.

Кирил Камбарев е възпитаник на Математическата гимназия. Завършва УНСС, първоначално работи в София. На Острова преподава математика, което не му пречи да обича историята. Огромният брой исторически материали, които изчетох, и множеството пресявки, които направих, ми подсказаха единствено колко малко всъщност знаем за живота на българите преди покръстването, казва авторът.

Захванах се да пиша подобна книга, защото липсата на морални стойности в българското общество напоследък ме накара да потърся назад във вековете и да пренеса в наше време един обединителен образ, който да възвърне поразклатеното ни самочувствие. Нашата история е богата на подобни обединителни образи, а за мен Крум се оказа идеалният, пояснява Кирил Камбарев.

Нашият талантлив съгражданин подари екземпляр от книгата си на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“. Преди „Боилът от Панония“ той публикува романа „Спасителят“ и разкази.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
haskovlija
haskovlija
03.02.2014 14:50 14:50

bravo kirile!!!!!

Back to top button