Хасково

714 земеделци от региона поискаха ваучери за гориво

Земеделие, архив714 земеделски производители от Хасковска област подадоха заявления за ваучери за гориво, съобщи за Haskovo.info шефът на областна дирекция „Земеделие“ Танер Емин.

Крайният срок за подаването на заявленията бе 3 февруари, а общият брой на земеделските стопани в региона е 2065.

Най-много са подадените заявления от община Димитровград – 142, следвана от Тополовград – 110 и Хасково – 101. В Ивайловград и Свиленград молбите са по 84, а в Харманли – 80. Кандидатите от община Симеоновград са 16, Стамболово – 35, Любимец – 44, Минерални бани – 17, а най-малко – едно заявление е подадено в община Маджарово.

В заявленията си фермерите дават прогнозни данни за годишното потребление на гориво за обработваемите площи по видове култури, брой животни и т.н. Кандидатите трябва да са регистрирани земеделски производители, да нямат публични задължения, да не са в открито производство за обявяване в несъстоятелност или ликвидация.

Отпускането на помощта става на два етапа, като първият е за 60% от дължимата сума.

С ваучерите за гориво земеделските стопани могат да закупят от бензиностанциите газьол.

Стопаните, получили ваучери за гориво, ще са обект на последващ контрол. Ако се окаже, че са използвали не по предназначение ваучерите или пък получения с тях газьол, ги грози глоба в размер от 2000 до 5000 лв. Същата е санкцията и за стопаните – физически лица, за които се докаже, че са получили неправомерно ваучери. За юридическите – глобата е двойна. Освен това нарушителите ще трябва да възстановят и минималната стойност на отпуснатите ваучери и лихвата от датата на получаването им.

Помощта за гориво за земеделците в цяла България е в размер на 84 млн. лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
05.02.2014 8:33 8:33

Дайте им,пък после цената на хляба да узря тавана…

Back to top button