Регион

Прекият път от Кърджали за Маказа готов

Откриването на пътяГотов е прекият път от Кърджали за граничен пункт Маказа. 24 километрова отсечка от него беше официално открита днес от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. По стар обичай, въпреки светската церемония, местните заколиха агне на пътя, а свещеник и мюфтия заедно пожелаха пътуващите по пътя „да не стигат до техните услуги“.

Така ако за хората от района на Кърджали, Джебел и Кирково откриването на граничния пункт „Маказа“ преди няколко месеца беше събитие, което те чакаха от десетилетия, от днес пътят им до Гърция се съкращава с още няколко километра.

Откриването на пътя24 километра от шосето между Джебел и Подкова са изцяло нови, а още 8 са рехабилитирани.  Изградени са  6 моста и два селскостопански подлеза. Построени са и 9 кръстовища.  Местната власт е убедена, че новият път ще доведе в Кърджалийско още  туристи и ще съживи икономиката.

„Пътят винаги означава развитие и това историята винаги го е доказвала. В настоящия момент ние ще имаме възможност да развиваме и бизнес, и туризъм, а хората да се виждат помежду си. Благодарение на този път, който наистина е мечта не от десетилетия, а от столетия. Този път не е само инженерно съоръжение. Това е път, който свързва хората“, каза кметът на Кърджали Хасан Азис.

Откриването на пътяСредно на денонощие в момента по пътя Кържали – Подкова преминават около 3600 превозни средства. След откриването на  24-километровата отсечка днес, този трафик ще се увеличи. Затова следващата стъпка е изграждането на околовръстния път на Кърджали. Той ще облекчи трафика от товарни автомобили към Гърция, които сега минат през центъра на областния град.

„Вече е изготвен идейният проект за околовръстен път Кърджали. До края на тази година ще бъде изготвен техническият проект и ще търсим средства да започнем поетапно да изграждаме пътя.“, обясни министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Изграждането на околовръстния път трябва да започне до средата на следващата година, а необходимите средства за това са близо 150 милиона лева.

Откриването на пътя Откриването на пътя

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
05.02.2014 8:30 8:30

Боко не беше ли рязал някви лентички там…?

Back to top button