Хасково

Хасковски художник с изложба в столичната галерия „Средец“

ИзложбаИзложбата „Миниатюра върху чемширово дърво“ на художника Янко Ненов бе открита снощи в галерия „Средец“ на Министерството на културата.

Ненов е роден през 1950 г. в тополовградското с. Княжево. През 1980 г. завършва „Графика“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. За участията си през 1987, 1988 и 1989 г. в световните изложби на миниатюрата в галерия „Дел Белло“, Канада, получава две поредни награди, които го изпращат и на конкурса „Хенри Танас“, Ню Йорк, където също печели престижна награда.

ИзложбаПрез 1997 г. Янко Ненов е единственият българин, поканен от Гьоте институт в Палермо заедно с още 127 автори от цял свят за създаването на „Световна картина – Портрет на Земята“. Изложбата е открита в чест на новото хилядолетие от Кофи Анан в седалището на ООН в Ню Йорк и е обиколила петте континента. В световния портрет редом с Янко Ненов участват забележителни личности като Далай Лама, Сезар, Вацлав Хавел, Михаил Горбачов, Евгений Евтушенко, Ноам Чомски, Исабел Алиенде и други. Художникът на два пъти посещава Япония – през 2001 г. и през 2007 г., и прави стенописи в хотел в град Хамамацу. При второто си посещение той изработва и скулптури.

За изложбата в „Средец“ Ненов е направил уникалната майсторска дърворезба на един от инструментите на прочутия кавалджия Теодосий Спасов с множество изображения по мотиви, заимствани от неговата вълшебна музика. Авторът започва творческия си път с миниатюрата върху чемширово дърво и не спира да играе с форма, материал и пространство. Сега той представя на публиката част от съкровищницата си и нови работи от последните години.

Янко Ненов има много самостоятелни изложби в страната, а негови творби са в колекции и галерии в Канада, САЩ, Япония, Италия, Испания, Финландия, Естония, Гърция, Белгия, Холандия. Участвал е в общи изложби и скулптурни симпозиуми в България и по света. Два пъти е носител и на наградата „Пловдив“ за принос в изобразителното изкуство.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Колева
Колева
05.02.2014 20:21 20:21

Колко хубаво!!!

Back to top button