Хасково

Социалните: Никой от Дома за стари хора не е с доказана деменция

Проверка в Дома за стари хора в ХасковоНито един от настанените в Дома за стари хора в местността Кенана край Хасково няма документ в досието си, който да удостоверява, че по време на престоя си там е развил „деменция“. Това е показала проверката на социалните работници, съобщи за Haskovo.info и.д. директор на РД „Социално подпомагане“ – Хасково Стефан Манахилов.

„До момента, в който няма документ от лекарска консултантска комисия или ТЕЛК протоколи, не може да се твърди, че хората са болни“, уточни Манахилов.

По думите му, директорът на дома Вълко Пехливанов е трябвало да предприеме съответните действия и да освидетелства хората, за които има съмнение, че са с психическо заболяване.

Той бе категоричен, че към момента на настаняването си в Дома за стари хора в Хасково, всички лица са отговаряли на изискванията. „Може би на по-късен етап те са развили деменция, но тя не е доказана“, бе категоричен Манахилов.

Проверка в Дома за стари хора в ХасковоТой допълни, че в Дома за стари хора предстои да бъде направена проверка от Инспектората на Агенция социално подпомагане. Констативният протокол ще бъде представен на директора на дома Вълко Пехливанов и кмета на Хасково за предприемане на съответните мерки и отстраняване на пропуските.

Повод за проверката на досиетата на настанените в Дома за стари хора стана трагичният инцидент от вчера, при който трима души се задушиха в съня си от незагасена цигара. Виновен за пожара е 86-годишният Радю Петков, който според управата на Дома за стари хора време на престоя си в институцията е отключил старческа деменция. Въпреки сигналите към социалните, мъжът не бил преместен в друга институция, тъй като специализираните домове за хора с ментални увреждания са препълнени. В същото време обаче социалните работници твърдят, че в сигнала изпратен до тях името на Радю Петков не фигурира, няма и документ, който да удостоверява заболяването му. Налична била само експертиза, от която става ясно, че възрастният мъж страда от болестта на Паркинсон.

Проверка в Дома за стари хора в ХасковоПо информация на социалния работник, който е направил след въпросния сигнал в Дома за стари хора проверка, лицата с признаци на деменция са 5. Според Вълко Пехливанов те са 10. Това обаче не е доказано.

По повод обвиненията, пред Haskovo.info Вълко Пехливанов коментира, че за ТЕЛК се чака от 6 месеца до 1 година. Време през което трагичният инцидент се е случил.

Той допълни, че оправданието на социалните за липса на места в специализирани институции е можело да бъде предотвратено. Община Хасково е имала идея да превърне туристическата хижа, която се намира на метри от Дома за стари хора в Дом за хора с ментални увреждания. Потърсен за коментар, кметът на Хасково Георги Иванов обясни, че идеята е от времето, когато Костадин Паскалев е бил председател на Българския туристически съюз. „Поискахме хижата да я стопанисваме и да я направим старчески дом за хора с тежки заболявания, но тогава хижата беше дадена под наем на хасковска фирма„, коментира градоначалникът. Какво се случва в момента с тази хижа не е ясно, но от кметството са готови да я приемат и да кандидатстват по проект за обособяването й в дом за хора с ментални увреждания, тъй като всички 170 в страната са препълнени, а чакащите за настаняване в тях – стотици.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
06.02.2014 10:52 10:52

Айде сега Паскалев ви е виновен!Аман от далавераджии в тая община!

Иван
Иван
06.02.2014 11:20 11:20

А пък такива като тебе не чакат да се появи материала и храчката им е на устните, готова за изхвърляне върху общината

ПЕШО
ПЕШО
06.02.2014 11:43 11:43

доказва се че Вълко Пехливанов е виновен чрез рушвет е оставил болните ,хак му е сега да се поти и доказва колко е невинен.

Back to top button