Хасково

Хасковлии почетоха 114 г. от кончината на Капитан Петко войвода

Паметник114 г. от кончината на Капитан Петко войвода почетоха днес хасковлии.

ПаметникЦветя пред паметника на бележития българин в областния град поднесоха членове на тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и граждани. От дружеството обясниха, че днешната дата се отбелязва от всички сродни организации в страната.

Председателят на тракийското дружество Кирил Сарджев и членът на Управителния съвет в него д-р Красимира Узунова обясниха, че в Хасково има много хора, родом от Доганхисар, от където е и българският патриот. Сарджев посочи, че това е един от малкото национални герои, чийто гроб е известен. Капитан Петко войвода е погребан във Варна. Д-р Узунова пък припомни, че той се е борил за разширяването на българските граници на юг и е бил готов да защитава хасковлии от турските набези.

Петко Кирков Калоянов е роден на 18 декември 1844 г. и е починал на 7 февруари 1900 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
gost
gost
07.02.2014 17:45 17:45

Един достоен и велик българин Нека да продължим неговото дело.Горди бъдете българи.Да живее БЪЛГАРИЯ.

anonumous
anonumous
08.02.2014 13:35 13:35

Айде бе Динев… кончина??? Напиши смърт просто, бе какви са тези простотии не мога да разбера.

Пенка Чакалова - Генева
Пенка Чакалова - Генева
30.04.2014 19:00 19:00

Уважаеми г-н Динев, бащата на Капитан Петко се казва Кирко Матев Гузгунов /по-късно това име отпада, защото Кирко бил много черен и всички започнали да му викат Каракирко/ и от тука фамилията носи името Каракиркови. От къде видяхте това име Калоянов, та род Каракиркови няма кръвна връзка с Мюдюрите или род Калоянов нито по майчина, нито по бащина линия. Предполагам, че познавате Добри Кирков Каракирков, дългогодишен зам. председател на СТДБ и Никола Кирков Каракирков, внуци на Митрю Кирков Каракирков-брат на Капитан Петко Войвода от гр. Хасково. Може ли брат му Митрю и целият род да носи фамилията Каракиркови, а само Петко Кирков Каракирков да носи името Калоянов? С най-голямо удоволствие ще Ви препоръчам да прочетете статията на Пенка Чакалова-Генева -Истината за името на Капитан Петко Войвода, поместена в сборник Тракия или идете в Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ гр. Хасково и от мое име помолете г-н Сарджев да Ви подари книгата Спомен и памет за Каракирковия род – родът на Капитан Петко Войвода, автор на която съм аз Пенка Чакалова-Генева, правнучка на Митрю Кирков Каракирков-брат на Петко Кирков Каракирков – Капитан Петко Войвода. С уважение: Пенка Чакалова – Генева

Back to top button