Хасково

Двама нови със СПИН в Хасковско от началото на 2014-а

СПИН, архивДва нови случая на ХИВ-серопозитивни лица са регистрирани от началото на 2014 г. в Хасковска област, сочат данните на Националната програма за превенция и контрол на СПИН към здравното министерство.

Общо за страната новорегистрираните болни от СПИН са 22 лица. 11 от тях са в София, 3 – в Стара Загора, 2 – в Бургас и по 1 болен в областите Пловдив, Перник, Пазарджик и Русе. Тенденцията през последните години е броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от този на жените. И през тази година 16 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 6 – жени. Като основна уязвима група през последните 2 г. се очертава тази на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 8 лица. По отношение на другата уязвима група – лицата употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят на новорегистрираните намалява, от началото на годината те са 2 лица.

Тенденцията сочи, че 63% от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица са научили положителния си резултат в 19-те кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС), какъвто има и в Хасково и в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна.

Общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 1852 лица.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
xa xa
xa xa
21.02.2014 10:03 10:03

po danni ot 1998 za sofiq sa bili registrirani neoficialno okolo 200 dusi a sega kolko li sa spored vas OKOLO 2 ILI 3000 PAK MOJE I 10 PATI POVECE DA SA KAKVO KRIQT TEZI MEDICI

Back to top button