Хасково

Социалните: В Дома за стари хора няма неподходящо настанени

Настанени мъже в Дома за стари хораСпоред приложените медицински документи в досиетата на обитателите в Дома за стари хора на Кенана, няма неподходящи настанени. Това е заключила проверката на Инспектората на Агенцията за социално подпомагане, извършена в Стаческия дом след като трима души загинаха при пожар от незакасена цигара, съобщават от Агенцията.

На комисията е бил предоставен списък от 16 потребители, които според персонала на дома не отговарят на профила на институцията. За тях обаче ръководството на дома следва да предприеме действия за освидетелстване от компетентните органи – лекарска консултантска комисия или ТЕЛК, смятат проверяващите.  

Видно от медицинските документи на 86-годишния Радю Петков Ночев, който причини пожара , става дума за лице с увредено общо състояние и с тежки прояви на Паркинсонова болест. Няма документ, който да удостоверява психично заболяване. В изготвения индивидуален план е отразено, че той системно нарушава Правилника за вътрешния ред, пуши в стаята си и има сериозна опасност от пожар.

Установено е, че при извършена проверка през януари 2013 г. от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е направено предписание за монтиране на пожароизвестителна система на стойност 17 500 лева. Монтирането на системата обаче започна повече от година по-късно: на 7 февруари т.г. – два дни след инцидента и по време на проверката на Инспектората.

Единният разходен стандарт за издръжка на дома за 2013 г. е 944 960 лева, а общият размер на субсидията е 993 715 лева, заедно с 48 755 лева преходен остатък от 2012 г, съобщават още от Агенция социално подпомагане.  С преходния остатък за 42 069 лв. е закупен нов микробус, а с остатъка е погасен недостиг на средства на Дом за деца, лишени от родителска грижа в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button