Хасково

Находки от Хасковска област на национална археологическа изложба

Разкопките край Капитан Андреево, архивЦенни находки от археологически проучвания в Хасковска област са показани на 7-та национална археологическа изложба в столицата. Проявата е част от програмата за отбелязване на 145-годишнината на Българската академия на науките.

Сред експонатите от общо 18 места в страната са антропоморфни фигурки и съдове от спасителни проучвания на праисторически обект при село Нова Надежда. Ръководител на изледването е доц. д-р Крум Бъчваров от Националния археологически институт с музей при БАН. Под ръководството на доц. д-р Венцислав Динчев и гл. ас. д-р Марио Иванов на същия обект са открити съхранените от времето на римската епоха трапезна керамика от италийските земи и костена хурка с култово предназначение, която се отличава с врязана украса

Важна научна иформация и многобройни находки са резултатът от спасителните разкопки на обект в местността. Хауза край с. Капитан Андреево с ръководител проф. д.и.н. Васил Николов, за които Haskovo.info писа. Впечатляващи са изящно изработените и богато украсени антропоморфни съдове и зооморфен съд във формата на бик с човешка фигура върху него, отнасящи се към късния неолит (втора половина на VІ хилядолетие пр. Хр.).

Изложбата е отворена за посетители до 30 март- Сред съорганизаторите е и Регионалният исторически музей в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button