Хасково

Специалист: Тайнствените кръгове са от болестотворна гъба

КръговеТайнствените кръгове, които се появиха в двора на кмета на с. Ябълково Иван Панчев, са причинени от болестотворна гъба по растенията, заяви за Haskovo.info началникът на отдел „Растителна защита“ към ОДБХ-Хасково Ангел Христов.

Както Haskovo.info писа тези дни Панчев забеляза 50-60 кръга в моравата си, за появата на които не намира логично обяснение.

„Не сме взели проби от кръговете, но на 99% става въпрос за вид фитопатогенна гъба. Те се активизират през този сезон, а по някога и през лятото при по-ниски температури. В случая на хората им прави впечатление защото се разрастват под формата на кръгове. Има ги и в други селски дворове, но не са оформени така“, обясни Христов.

Специалистът категорично отхвърли възможността кръговете да имат извънземен характер.

Христов допълни, че може да се изиска лабораторен анализ, който категорично ще покаже вида на болестотворната гъба.

Въпрос на желание от кмета на Ябълково пък е да третира двора си с препарати срещу фитопатогенната гъба. С преминаването на зимната трева кръговете ще изчезнат, уточни Ангел Христов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button