Регион

Правят безопасни гнезда за щъркели в Боян Ботево

ГнездаМонтирането на специани платформи за гнездата на щъркелите започнаха от Енергото в Боян Ботево.

Целта е птиците да бъдат отдалечени от жиците по стълбовете. Така се избягва опасността от инциденти, които водят не само до смърт на птиците, но и до аварии. През последните 4 години в Югоизточна България са монтирани над 1350 такива платформи.

ГнездаБоян Ботево е едно от селата с най-много гнезда на щъркели в Хасковско. Затова и част от усилията на ЕВН от години са съсредоточени тук. Обикновено платформи се поставят на стълбове, на които щъркелите вече са си изградили гнезда.

Конструкциите са метални с височина 1 метър, което на практика отдалечава птиците от кабелите. След като платформата е поставена на мястото на старото гнездо, върху нея се връща част от него. Така щъркелите по-лесно познават дома си като се завърнат напролет. Само на метри от новото гнездо миналата година е монтирана друга платформа. Там обаче птиците не са построили гнездо.

За да се грижат за птиците от Енергото поставят и изолатори върху жиците. В Боян Ботево чакат щъркелите на 15 март. Местните казват, че птиците са точни като календар.

Гнезда   Гнезда

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button