Хасково

„Българско сирене“ връща изчезналите продукти от Държавния резерв с лихва

Съдийски чук„Българско сирене“ АД да възстанови в натура липсващите 24,6 тона сирене и 10 тона кашкавал, които изчезнаха от склада на „Държавен резерв и военновременни запаси“, реши Хасковският окръжен съд.  
Haskovo.info припомня, че на 26 септември миналата година, дирекцията в Пловдив направи изненадваща проверка на склада, който се намира на бул. „Съединение“ в сградата на „Българско сирене“ АД. След извършена инвентаризация държавните служители установиха, че липсват въпросните млечни продукти.
 
От решението на Хасковския окръжен съд става ясно, че последвали задължителни предписания „Българско сирене“ АД да възстанови отклонените количества в рамките на един месец. Това обаче не било изпълнено и на акционерното дружество бил даден допълнителен срок до 25 ноември миналата година. Въпреки отсрочката, липсващите 35 тона сирене и кашкавал не били възстановени. Междувременно по време на проверките били съставени и актове на стойност 200 000 лева.  
 
Според решението на Хасковския окръжен съд, освен липсващите 35 тона сирене и кашкавал, „Българско сирене“ АД ще трябва да заплати на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ сумата от близо 25 000 лева – договорна неустойка и сумата от близо 5 хиляди лева – обезщетение за забава, както и направените по делото разноски в размер на 16 800 лева.
 
Решението на Хасковския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.
 
„Българско сирене“ АД има  договор с държавния резерв от 2008 година, към който има подписан Анекс три години по-късно. От началото на 2013 година дружеството не функционира, но то е собственик на земята и постройките. Част от тях са отдадени под наем да други две фирми, произвеждащи мляко и млечни продукти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button