Хасково

Ученици от страната пътуват по 300 км до музея в Александрово, за хасковските 16 км са много

Музеят в АлександровоЗасилен туристически поток отчитат от Туристическия информационен център – Хасково в дните преди националния празник 3 март.

На 1-ви и 2-ри организирани групи от ученици от Несебър, гръцки и български туристи са посетили Музея на тракийското изкуство в хасковското село Александрово и Монумента на Света Богородица на Ямача.

„Прави впечатление, че местните училища вече не водят децата до Александрово„, коментира пред Haskovo.info директорът на Туристическия център Красимир Пилев. Той припомни, че преди 2 години две поредни зими са били организирани подобни екскурзии. Тогава 5500 възпитаници на местни училища са посетили Музея на тракийското изкуство. Сега обаче ученици от други области пътуват по 300 километра, за да видят прототипа на Александровската гробница и да се докоснат до древната тракийска култура.

Хасковските ученици, за които Александрово е едва на 16 километра, предпочитат да се разходят до мола в Стара Загора и да гледат кино, вместо да научат нещо повече за своите предци. „Какво спира директорите на хасковските училища да организират подобни екскурзии, когато в учебната програма има предвидени часове за това?“, коментира Пилев.

Той допълни, че освен ученици, прави впечатление, че интерес към Александровската гробница, проявяват и директори на детски градини, които нерядко организират екскурзии до хасковското село. Статистиката обаче сочи, че малките туристи, не са от Хасковско, а отново от други краища на България.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button