Хасково

16 жертви на домашно насилие за два месеца в Хасковско

Илюстрация16 жертви на домашно насилие са потърсили помощ в офисите на Фондация „Х&Д Джендър перспективи“ в Хасково и Димитровград от началото на годината, съобщи за Haskovo.info трудовият посредник там Кристина Йорданова.

Повечето са възрастни жени, тормозени от техни синове или внуци за пари и имоти. В някои от случаите насилниците са психично болни, наркомани или алкохолици.

От тази година фондацията стартира работата по програма за извършители на домашно насилие. Групата за терапия трябва да е от минимум 5 човека, но все още се сформира, допълни Йорданова.

Тя допълни, че напредва и реконструкцията на част от помещенията в бившата Марбас болница в Димитровград в Кризисен център за лица, пострадали от домашно насилие и жертви на трафик на хора. Очакванията са той да бъде завършен до края на месец май.

Днес в Брюксел пък бе представен доклад на Европейската агенция за основни права. В него се представят резултати от най-мащабното световно изследване за насилието над жените и данни за домашното насилие, насилието над жени на работното място и в други сфери на обществения живот в Европейския съюз и в България в частност.

23% от интервюираните българки, или почти всяка 4-та жена у нас, е била жертва на физическо и/или сексуално насилие от страна на партньора си. 14% пък са жените у нас, които са преживели такъв тип насилие, но извършителят не е бил техен партньор. Между 9 и 11% са жените у нас, преживели сексуален тормоз. 29% от жените в България, или почти 1 милион от общ брой женско население от 3 777 999 жени у нас, по данни от преброяването от 2011 г., в детството си са преживели поне една от трите форми на насилие – физическо, сексуално или психологическо. В рамките на ЕС средният процент е 33.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button