Хасково

Правят икономическа експертиза на таксите за забавачка

ДелоИзготвянето на съдебно-икономическа експертиза по делото срещу решението на хасковския общински съвет с което се промениха таксите за детските градини в общината назначи Хасковският административен съд. Това стана по искане на адв. Иван Иванов, председател на местния парламент.

Както Haskovo.info писа, хасковлийката Ростислава Жекова в началото на януари внесе жалба срещу решението на общинския съвет, а ход на съдебното заседание бе даден днес.

Майката на две деца, които посещават детска градина, заяви че взетото на 6 декември 2013 г. решение противоречи на редица нормативни актове. На кратко тя посочи, че не са спазени разпоредбите на Закона за нормативните актове, Закона за народната просвета и Закона за местните данъци и такси.

ДелоЖекова представи решение на ВАС и на административните съдилища в Шумен и Разград, които са уважили подобни жалби. По нейните думи най-слабото място на докладната е неспазването на нормативните актове при нейното изготвяне.

Адв. Иванов изрази несъгласие срещу мотивите на Жекова. Той допълни, че атакуваната наредба за местните данъци и такси в последствие е променяна, което принуди съда да поиска и последният й актуален вариант.

ДелоЗадачите поставени в експертизата включват да се определи себестойността по години, в периода 2006-2013 г., на всички разходи в детските градини. Трябва да се провери и процентното съотношение при запащането на тези разходи между държавата и общината, както и тежестта върху общинския бюджет, поради намаляването на държавната субсидия, както и да се проверят изнесените данни в докладната.

За изготвянето на експертизата съдът отложи и насрочи делото за 23 април от 11 часа.

След края на днешното заседание Ростислава Жекова сподели, че поисканата експертиза е проформа и цели отлагане на делото. „Тя няма да промени нещо съществено“, допълни Жекова.

Haskovo.info припомня, че със свое решение хасковският общински съвет остави таксата за забавачка на 50 лв., но увеличи твърдата й част от 10 на 30 лв., а променливата, която зависи от посещенията, стана 20 лв. Тази пък в селата бе вдигната от 30 на 45 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button